205.417 vacatures

Wat doet een fysiotherapeut?

Wat is een fysiotherapeut?

Als fysiotherapeut ben je bezig met het behandelen van mensen met verschillende uiteenlopende problemen. Je houdt je bezig met problemen van mensen aan het bewegingsstelsel. Dit kunnen problemen met gewrichten, houding, spieren, etc. zijn. Je bent werkzaam in een ziekenhuis, in een praktijk, in een verzorgingstehuis of in een revalidatiecentrum. Een fysiotherapeut heeft het doel pijn te verminderen, klachten te verhelpen en het verbeteren van het bewegingsstelsel van het lichaam. Behalve dat je bezig bent met het behandelen van patiënten, geef je ook advies om problemen te voorkomen of te verergeren.

Welke competenties heeft een fysiotherapeut?

Het is een paramedisch beroep, wat betekent dat het met geneeskunde te maken heeft, maar dat je geen arts bent. Je mag geen recepten voor medicijnen uitschrijven, maar je mag wel na onderzoek een behandelplan opstellen. Er zijn verschillende soorten specialismen binnen de fysiotherapie, waar je bij het opstellen van het behandelplan rekening mee moet houden. Vaak werk je nauw samen met een huisarts of een medisch specialist. Je moet elke patiënt als een individu beschouwen, waar je ook rekening mee houdt bij het opstellen van een optimaal behandelplan. Een fysiotherapeut krijgt te maken met alle soorten patiënten, zoals chronisch zieken, mensen met geestelijke of motorische beperkingen of mensen die na een operatie moeten revalideren.

Als fysiotherapeut is het belangrijk dat je goed naar patiënten kan luisteren en geduld hebt. Dit is essentieel, omdat je anders geen goed behandelplan kan opstellen. Verder moet je een optimistische instelling en empathisch vermogen hebben. Je bent veel bezig op fysiek gebied, waarbij een uithoudingsvermogen wel goed van pas komt. Je moet je ook bezighouden met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de fysiotherapie, zoals nieuwe soorten behandelingen of therapieën.

Hoe word ik een fysiotherapeut?

Als je fysiotherapeut wil worden moet je de HBO-opleiding fysiotherapie gevolgd hebben. Deze opleiding duurt 4 jaar. Je bent ook verplicht BIG geregistreerd te zijn, waardoor je al fysiotherapeut wettelijk beschermd bent. Er is altijd vraag naar goed opgeleide fysiotherapeuten, omdat mensen altijd wel problemen met het bewegen hebben. Als doorgroeimogelijkheid kun je leidinggevende van een team fysiotherapeuten geven of een eigen praktijk beginnen. Ook kun je je verder gaan specialiseren in verschillende richtingen. Wanneer je een eigen praktijk hebt, heb je veel meer verantwoordelijkheid omdat je contact met artsen moet onderhouden. Ook moet je je eigen administratie bij houden en een zakelijke instelling hebben. 

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert