199.464 vacatures

Wat doet een grafisch ontwerper?

Wat is een grafisch ontwerper?

Een grafisch ontwerper is een creatieve professional die gespecialiseerd is in het creëren van visuele concepten en communicatie. Grafisch ontwerpers gebruiken hun artistieke vaardigheden en technische kennis om grafische elementen te ontwikkelen voor verschillende media, waaronder logo's, brochures, websites, posters en andere visuele content. Ze combineren esthetische aspecten met effectieve communicatie om boodschappen duidelijk en aantrekkelijk over te brengen aan het publiek.

Wat zijn de competenties van een grafisch ontwerper?

Een grafisch ontwerper moet over verschillende competenties beschikken om effectief en zorgvuldig te kunnen werken:

 • Creativiteit: Grafisch ontwerpers moeten innovatieve en originele ontwerpen kunnen bedenken die de aandacht van het publiek trekken.
 • Ontwerpsoftware: Het beheersen van grafische ontwerpsoftware zoals Adobe Illustrator, Photoshop en InDesign om visuele concepten te maken.
 • Typografie: Een goed begrip hebben van lettertypen en typografie om tekst op een aantrekkelijke en leesbare manier te presenteren.
 • Kleurtheorie: Kennis hebben van kleurtheorie om effectief kleurenpaletten te kiezen die emoties en boodschappen overbrengen.
 • Beeldbewerking: Het kunnen bewerken en manipuleren van afbeeldingen om ze geschikt te maken voor verschillende ontwerpprojecten.
 • Communicatieve vaardigheden: Goede communicatie is belangrijk om de behoeften van klanten te begrijpen en samen te werken met andere teamleden.

Met wie werkt een grafisch ontwerper samen?

Een grafisch ontwerper werkt samen met verschillende professionals binnen de creatieve en marketingsector, waaronder:

 • Art directors: Samenwerking met art directors om de visuele stijl en concepten voor projecten te bepalen.
 • Copywriters: Werken met copywriters om tekst en visuele elementen te integreren voor effectieve communicatie.
 • Webontwikkelaars: Samenwerken met webontwikkelaars om grafische elementen te integreren in websites en digitale platforms.
 • Klanten: Communicatie met klanten om hun behoeften en verwachtingen te begrijpen en ontwerpprojecten af te stemmen.
 • Marketingteams: Afstemming met marketingteams om visuele content te ontwikkelen die de merkboodschap versterkt.

Hoe word ik een grafisch ontwerper?

Om een grafisch ontwerper te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Volg een relevante opleiding: Voltooi een opleiding in grafisch ontwerp, visuele communicatie of een gerelateerd vakgebied.
 • Leer ontwerpsoftware: Beheers grafische ontwerpsoftware zoals Adobe Illustrator, Photoshop en InDesign.
 • Bouw een portfolio: Creëer een portfolio met je beste ontwerpprojecten om je vaardigheden te demonstreren.
 • Stages en ervaring: Werk aan stages of freelanceopdrachten om praktische ervaring op te doen en je netwerk op te bouwen.
 • Blijf op de hoogte van trends: Volg de nieuwste ontwerptrends en technologieën om je vaardigheden up-to-date te houden.

Wat is het salaris van een grafisch ontwerper?

Het salaris van een grafisch ontwerper kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals ervaring, opleidingsniveau, locatie, type werkgever en specialisatie. 

Voor een startende grafisch ontwerper met beperkte ervaring kan het salaris liggen tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand.

Voor grafisch ontwerpers met enkele jaren ervaring en verantwoordelijkheid voor ontwerpprojecten, kan het salaris variëren van €3.500 tot €5.000 bruto per maand.

Voor zeer ervaren grafisch ontwerpers, met veel expertise en leiderschapsrollen binnen een organisatie, of werkzaam als zelfstandig ontwerper, kan het salaris hoger zijn en variëren van €5.000 tot €8.000 bruto per maand of meer.

De salarissen kunnen ook verschillen tussen grafisch ontwerpers die in loondienst werken en zelfstandige ontwerpers. Bovendien kunnen regionale verschillen en economische omstandigheden van invloed zijn op het salarisniveau.

Vacatures grafisch ontwerper

Er is altijd vraag naar grafisch ontwerpers. Bekijk hieronder de beschikbare vacatures in jouw regio en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jou als grafisch ontwerper.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert