181.959 vacatures

Wat doet een journalist?

Wat is een journalist?

Een journalist is een professionele verslaggever die gespecialiseerd is in het verzamelen, onderzoeken en presenteren van nieuws en informatie. Journalisten houden zich bezig met het rapporteren over diverse onderwerpen, waaronder politiek, cultuur, economie, wetenschap en maatschappelijke kwesties. Ze gebruiken hun schrijfvaardigheden en onderzoekscapaciteiten om nieuwsartikelen, reportages en andere journalistieke content te creëren die het publiek informeert en bewust maakt van de actualiteiten.

Wat zijn de competenties van een journalist?

Een journalist moet over verschillende competenties beschikken om effectief en zorgvuldig te kunnen werken:

 • Onderzoeksvermogen: Journalisten moeten in staat zijn om nauwkeurig onderzoek te doen naar de feiten en achtergronden van een verhaal om betrouwbare en objectieve informatie te presenteren.
 • Schrijfvaardigheden: Het vermogen om helder en boeiend te schrijven, afgestemd op het doelpubliek en de publicatievorm, zoals nieuwsartikelen, opiniestukken of reportages.
 • Interviewtechnieken: Het voeren van doeltreffende interviews om informatie te verkrijgen van bronnen en getuigen voor het nieuwsverhaal.
 • Ethisch bewustzijn: Journalisten moeten ethische normen volgen, zoals nauwkeurigheid, onpartijdigheid en respect voor privacy, bij het rapporteren en publiceren van nieuws.
 • Deadlinebeheer: Het vermogen om onder tijdsdruk te werken en nieuwsverhalen tijdig af te leveren.
 • Mediavaardigheden: Journalisten moeten vertrouwd zijn met het gebruik van verschillende mediaplatformen, zoals gedrukte kranten, websites, televisie of sociale media, om hun verhalen te verspreiden.

Met wie werkt een journalist samen?

Een journalist werkt samen met verschillende professionals in de media- en nieuwssector, waaronder:

 • Redacteuren: Samenwerken met redacteuren om nieuwsverhalen te bespreken, te bewerken en te verbeteren voordat ze worden gepubliceerd.
 • Fotografen en cameramensen: Voor het vastleggen van beeldmateriaal dat bij nieuwsverhalen kan worden gebruikt.
 • Nieuwsproducenten: Samenwerken met nieuwsproducenten in de televisie-industrie om nieuwssegmenten te ontwikkelen en te presenteren.
 • Bronnen en getuigen: Het interviewen en raadplegen van bronnen en getuigen om informatie te verkrijgen voor nieuwsverhalen.
 • Andere journalisten en verslaggevers: Samenwerken met collega's bij het verslaan van grote gebeurtenissen en het delen van informatie.

Hoe word ik een journalist?

Om journalist te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Volg een relevante opleiding: Kies voor een opleiding in journalistiek, communicatie of media om een sterke basis te leggen voor een carrière als journalist.
 • Werk aan schrijfvaardigheden: Oefen met schrijven en publiceren van artikelen, blogs of reportages om je schrijfvaardigheden te ontwikkelen en een portfolio op te bouwen.
 • Stage en ervaring: Doe ervaring op door stage te lopen bij mediaorganisaties of freelance werk te doen om je journalistieke vaardigheden verder te ontwikkelen.
 • Netwerk en bouw contacten op: Ontmoet professionals in de journalistieke sector, bijvoorbeeld tijdens evenementen of via sociale media, om contacten te leggen en kansen te ontdekken.
 • Blijf op de hoogte van de actualiteit: Volg het nieuws en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in de media-industrie om goed geïnformeerd te zijn.

Wat is het salaris van een journalist?

Het salaris van een journalist kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals ervaring, type werkgever, locatie en het medium waarvoor ze werken.

Voor een startende journalist met weinig ervaring kan het salaris liggen tussen de € 2.000 en € 2.500 bruto per maand.

Voor journalisten met enkele jaren ervaring en specialisatie in een specifiek domein, kan het salaris variëren van € 2.500 tot € 3.500 bruto per maand.

Voor zeer ervaren journalisten, met leidinggevende functies in de media, of werkzaam als zelfstandig journalist of correspondent, kan het salaris hoger zijn en variëren van € 3.500 tot € 6.000 bruto per maand of meer.

Het salarisniveau kan ook verschillen tussen journalisten die in loondienst werken bij een mediaorganisatie en journalisten die freelance werken. Daarnaast kunnen regionale verschillen en de omvang van het medium invloed hebben op het salaris.

Vacatures journalist

Er is altijd vraag naar journalisten. Bekijk hieronder de beschikbare vacatures in jouw regio en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jou als journalist.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert