231.020 vacatures

Wat doet een onderzoeker?

Wat is een onderzoeker?

Een onderzoeker is een professionele expert die gespecialiseerd is in het uitvoeren van systematisch onderzoek om kennis te vergroten en vragen te beantwoorden. Onderzoekers gebruiken wetenschappelijke methoden, analytische vaardigheden en kritisch denken om gegevens te verzamelen, te analyseren en te interpreteren. Ze kunnen werkzaam zijn in diverse vakgebieden, waaronder wetenschap, technologie, geneeskunde, sociale wetenschappen, en meer. Hun bijdragen spelen een essentiële rol bij het bevorderen van onze kennis en het vinden van oplossingen voor complexe problemen.

Wat zijn de competenties van een onderzoeker?

Een onderzoeker moet over verschillende competenties beschikken om effectief en zorgvuldig te kunnen werken:

 • Methodologie: Onderzoekers moeten bekend zijn met verschillende onderzoeksmethoden en -technieken om betrouwbare gegevens te verzamelen en te analyseren.
 • Analytisch denken: Het vermogen om gegevens te interpreteren en complexe problemen te begrijpen en analyseren.
 • Wetenschappelijke kennis: Een grondige kennis hebben van het vakgebied waarin het onderzoek plaatsvindt om relevante vragen te stellen en hypothesen te formuleren.
 • Communicatieve vaardigheden: Het kunnen presenteren en rapporteren van onderzoeksresultaten op een duidelijke en overtuigende manier.
 • Kritisch denken: Een kritische benadering hanteren bij het evalueren van bestaande kennis en het trekken van conclusies uit onderzoeksgegevens.
 • Samenwerking: Het vermogen om effectief samen te werken met collega's en andere belanghebbenden bij het onderzoek.

Met wie werkt een onderzoeker samen?

Een onderzoeker werkt samen met verschillende professionals en belanghebbenden, afhankelijk van het vakgebied en het onderwerp van het onderzoek. Enkele voorbeelden zijn:

 • Mede-onderzoekers: Samenwerking met andere onderzoekers om grootschalige projecten uit te voeren en expertise te delen.
 • Laboratoriumtechnici: Samenwerken met laboratoriumtechnici om experimenten uit te voeren en gegevens te verzamelen.
 • Data-analisten: Werken met data-analisten om onderzoeksgegevens te verwerken en statistische analyses uit te voeren.
 • Onderzoeksinstellingen: Samenwerken met academische of industriële onderzoeksinstellingen voor financiering en onderzoeksinfrastructuur.
 • Opdrachtgevers en subsidieverstrekkers: Communiceren met opdrachtgevers en subsidieverstrekkers over onderzoeksplannen en -resultaten.

Hoe word ik een onderzoeker?

Om een onderzoeker te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Academische opleiding: Voltooi een relevante academische opleiding in het vakgebied waarin je onderzoek wilt doen.
 • Promotieonderzoek: Voer promotieonderzoek uit om geavanceerde kennis en expertise te ontwikkelen binnen een specifiek onderwerp.
 • Onderzoekservaring: Doe ervaring op door deel te nemen aan onderzoeksprojecten tijdens je academische studie en loopbaan.
 • Publicaties: Publiceer onderzoeksresultaten in wetenschappelijke tijdschriften om bij te dragen aan de wetenschappelijke gemeenschap.
 • Netwerken: Bouw een professioneel netwerk op binnen het vakgebied om samenwerkingen en onderzoekskansen te vergroten.

Wat is het salaris van een onderzoeker?

Het salaris van een onderzoeker kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals het vakgebied, ervaringsniveau, type werkgever en geografische locatie. 

Voor een beginnende onderzoeker met een masterdiploma kan het salaris variëren tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand.

Voor onderzoekers met een PhD en enige ervaring kan het salaris variëren tussen €3.500 en €5.000 bruto per maand.

Voor zeer ervaren onderzoekers met uitgebreide expertise, leiderschapsrollen of werkzaam als hoogleraar, kan het salaris hoger zijn en variëren tussen €5.000 en €8.000 bruto per maand of meer.

De salarissen kunnen ook verschillen tussen onderzoekers in de academische wereld, onderzoeksinstituten of de industrie. Bovendien kunnen economische omstandigheden en financieringsbronnen van invloed zijn op het salarisniveau.

Vacatures voor onderzoekers

Er zijn altijd vacatures beschikbaar voor onderzoekers. Bekijk hieronder de beschikbare vacatures en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jou als onderzoeker.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert