176.887 vacatures

Wat doet een psychiatrisch verpleegkundige?

Wat doet een psychiatrisch verpleegkundige?

Een (sociaal)psychiatrisch verpleegkundige werkt in een ziekenhuis, zorginstelling of een tehuis. Deze verzorgt en begeleidt mensen met psychische problemen. Een patiënt met psychische problemen kan deze op verschillende manieren uiten. Dit kan door lichamelijke reacties of psychische reacties. Dit betekent dus je altijd anders moet reageren op deze reacties en het verschilt ook per patiënt wat de beste hulp is. Om een patiënt het beste te leren kennen ga je de geschiedenis van een patiënt goed doornemen, hem/haar goed observeren en veel overleggen met andere verpleegkundigen. Met deze informatie en jouw kennis en ervaring ga je deze patiënt behandelen.

Wat zijn de taken van een psychiatrisch verpleegkundige?

Als psychiatrisch verpleegkundige heb je het doel de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Je leert patiënten omgaan met hun psychische problemen of stoornis en leert hen kenmerken van een beginnende aanval te herkennen, zodat ze op tijd hulp kunnen vragen. Hiermee worden complicaties voorkomen en wordt de patiënt misschien wel genezen. Je zorgt ervoor dat een patiënt zich op een positieve manier kan ontwikkelen. Je bent een stabiele factor in het leven van deze mensen. Ook ben jij verantwoordelijk voor de relatie tussen de patiënt en zijn/haar familie en vrienden. Jij zorgt ervoor dat de communicatie tussen beiden goed verloopt, dat er geen afstand gecreëerd wordt en dat de familie weet hoe ze op het gedrag van de patiënt moeten inspelen. Verder dient de verpleegkundige medicijnen toe en houdt familie op de hoogte. Ook worden verplegers en zorgverleners op de hoogte gehouden door het schrijven van rapporten. Je werkt ook veel samen met verpleegkundigen die in andere disciplines van het vak werken.

Ben jij een psychiatrisch verpleegkundige?

Een psychiatrisch verpleegkundige kan snel reageren op problemen en deze professioneel oplossen. Je bent in voor een uitdaging en houdt ervan om met mensen te werken. Het werk wat je doet is veelzijdig en elke dag weer anders. De psychische problemen kunnen zeer uiteenlopend zijn en je krijgt dan ook met veel verschillende situaties te maken, waar je professioneel mee moet kunnen omgaan. Je bent sociaal en communicatief vaardig en ook kun je tegen een stootje, omdat je ook met agressieve patiënten te maken kunt hebben. Je spreekt goed en duidelijk ABN en eventueel Engels. Je kunt werken op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis of in een kliniek. 

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert