210.956 vacatures

Wat doet een reisadviseur?

Wat is een reisadviseur?

Een reisadviseur is een professionele expert in de reisindustrie die gespecialiseerd is in het bieden van advies en het plannen van reisarrangementen voor klanten. Reisadviseurs werken nauw samen met klanten om hun reisvoorkeuren en -behoeften te begrijpen en vervolgens op maat gemaakte reisplannen te creëren die aan deze verwachtingen voldoen. Ze hebben uitgebreide kennis van bestemmingen, accommodaties, vervoersmiddelen, bezienswaardigheden en reisregelgeving, waardoor ze waardevol advies kunnen geven en een vlotte reiservaring kunnen garanderen.

Wat zijn de competenties van een reisadviseur?

Een reisadviseur moet over verschillende competenties beschikken om effectief en zorgvuldig te kunnen werken:

 • Bestemmingskennis: Reisadviseurs moeten uitgebreide kennis hebben van verschillende bestemmingen, waaronder populaire toeristische plekken, culturele bezienswaardigheden en unieke reiservaringen.
 • Reisregelgeving: Een goed begrip hebben van reisregels, visa-eisen, en andere wettelijke vereisten voor verschillende bestemmingen om klanten correct te informeren.
 • Communicatieve vaardigheden: Uitstekende communicatieve vaardigheden om klanten effectief te adviseren, vragen te beantwoorden en reisplannen duidelijk te presenteren.
 • Organisatorisch vermogen: Het vermogen om complexe reisarrangementen te plannen en te organiseren, inclusief vluchten, accommodaties, transfers en activiteiten.
 • Klantgerichtheid: Een klantgerichte benadering hebben en in staat zijn om te luisteren naar de behoeften en voorkeuren van klanten om een gepersonaliseerde reiservaring te creëren.
 • Probleemoplossend vermogen: Het kunnen identificeren en oplossen van reisgerelateerde problemen en onvoorziene situaties tijdens de reis van de klant.
 • Verkoopvaardigheden: In staat zijn om reisproducten en -diensten effectief te presenteren en klanten te overtuigen van de toegevoegde waarde van hun aanbod.

Met wie werkt een reisadviseur samen?

Een reisadviseur werkt samen met verschillende professionals in de reisindustrie, waaronder:

 • Reisbureaus en touroperators: Samenwerking met reisbureaus en touroperators om reisarrangementen voor klanten te boeken.
 • Luchtvaartmaatschappijen: Communicatie met luchtvaartmaatschappijen voor het boeken van vluchten en het regelen van speciale verzoeken.
 • Accommodaties: Reserveringen maken bij hotels, resorts en andere accommodaties die aan de behoeften van de klant voldoen.
 • Lokale gidsen en touraanbieders: Samenwerking met lokale gidsen en touraanbieders om specifieke ervaringen en excursies te organiseren.
 • Vervoersmaatschappijen: Coördinatie met vervoersmaatschappijen voor transfers en transportopties op de bestemming van de klant.
 • Reisverzekeraars: Advies geven over reisverzekeringsopties en klanten helpen bij het afsluiten van passende verzekeringen.

Hoe word ik een reisadviseur?

Om reisadviseur te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Voltooi een vooropleiding: Een specifieke vooropleiding is meestal niet vereist, maar ervaring of een diploma in toerisme of hospitality kan gunstig zijn.
 • Krijg relevante ervaring: Werkervaring in de reisindustrie, klantenservice of verkoop kan je kansen vergroten om als reisadviseur aan de slag te gaan.
 • Ontwikkel reiskennis: Verdiep je in verschillende bestemmingen, reisproducten en -diensten om een brede kennisbasis op te bouwen.
 • Volg trainingen: Neem deel aan trainingen en cursussen die gericht zijn op klantenservice, verkoop en reisbemiddeling.
 • Bouw een netwerk op: Bouw relaties op met leveranciers in de reisindustrie en leg contact met potentiële klanten.
 • Overweeg certificering: Hoewel het niet altijd vereist is, kan het behalen van een erkende certificering in reisadvies je geloofwaardigheid vergroten.
 • Solliciteer naar een functie: Zoek naar vacatures bij reisbureaus, touroperators of reisadviesbureaus en solliciteer naar een baan als reisadviseur.

Wat is het salaris van een reisadviseur?

Het salaris van een reisadviseur kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals ervaring, type werkgever, verkoopprestaties en locatie.

Voor een startende reisadviseur met weinig ervaring kan het salaris liggen tussen de €2.000 en €2.500 bruto per maand.

Voor reisadviseurs met enkele jaren ervaring en bewezen verkoopvaardigheden, kan het salaris variëren van €2.500 tot €3.500 bruto per maand.

Voor zeer ervaren reisadviseurs, met een uitgebreide klantenkring en succesvolle verkoopresultaten, kan het salaris hoger zijn en variëren van €3.500 tot €5.000 bruto per maand of meer.

Naast het basissalaris kunnen reisadviseurs bonussen, commissies en andere prestatiegerelateerde beloningen ontvangen.

Vacatures reisadviseur

Er is altijd vraag naar reisadviseurs. Bekijk hieronder de beschikbare vacatures in jouw regio en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jou als reisadviseur.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert