231.588 vacatures

Wat doet een projectleider?

Wat is een projectleider?

Als projectleider begeleidt je projecten. Je zorgt ervoor dat deze goed voorbereid, uitgevoerd en afgeleverd worden. Jij bent namelijk de eindverantwoordelijke voor het resultaat. Meestal zijn deze opdrachten in de richting van de ICT, techniek of bouw, maar ook deze kunnen weer heel erg uiteenlopen. Dit is een van de redenen waarom er zoveel verschillende soorten projectleiders zijn. Zodra je een opdracht krijgt, stel je een begroting op en ga je een team samenstellen en voorbereidingen treffen. Vaak zijn er bij een opdracht een aantal voorwaarden waaraan voldaan moeten worden. Hier moet je rekening mee houden en meenemen bij je voorbereidingen.

Een projectleider maakt een planning en zorgt dat alles volgens deze planning verloopt. Iedereen in het team krijgt een eigen taak en jij zorgt ervoor dat deze taken volbracht worden. Je zorgt ervoor dat iedereen goed met elkaar kan samenwerken en je bevordert de communicatie. Verder maak je ook afspraken met leveranciers, controleer je of iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt, controleert orders en houdt bij wanneer deze geleverd worden. Daarbij hou je ook nog de al gemaakte kosten bij en zorg je ervoor eventuele extra kosten voorkomen worden. Over de ontwikkelingen van een project doet een projectleider verslag aan zijn manager of baas.

Omdat een project vaak meerdere fasen doormaakt, heb je als projectleider veel competenties nodig. Ten eerste is het belangrijk dat je verantwoordelijkheid durft te nemen. Je bent een leider en je kunt goed communiceren met klanten, maar ook met werknemers. Je hebt overtuigende krachten, je houdt ervan een uitdaging aan te gaan en je kunt taken overdragen.

Hoe word ik projectleider?

Een projectleider wordt je door een bepaalde HBO-opleiding te doen die vaak alleen maar te doen zijn als deeltijdopleiding. Dit is vaak niet echt een concrete opleiding tot projectleider, maar gaat meer over het vak of richting waarin jij projecten wil gaan doen. Het is wel vaak zo dat de meeste projectleiders vanuit een andere functie binnen een bedrijf zijn doorgegroeid tot projectleiders. Er op het moment een redelijke vraag naar projectleiders. Als je graag wil doorgroeien kun je meer verantwoordelijk krijgen door een grote functie binnen het bedrijf te krijgen, bijvoorbeeld als permanente managers of een andere managersfunctie. 

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert