186.463 vacatures

Wat doet een financieel adviseur

Wat is een financieel adviseur?

Een financieel adviseur is iemand die voor een bank werkt, maar ook voor zichzelf kan werken. Als financieel adviseur ben je iemand die particulieren adviseert bij het maken van financiële beslissingen. Wanneer je werkzaam bent voor een bank, kan dit gaan over een hypotheek of belegging. Ook kan een financieel adviseur adviseren over betaalrekeningen of spaarrekeningen. Je adviseert vaak over producten van de bank waar hij/zij in dienst is.

Welke competenties heeft een financieel adviseur?

Een van de competenties van een adviseur is het verkopen van producten, goed aanbevelingen kunnen maken en kennis hebben over verschillende mogelijkheden die de bank kan bieden en producten die de bank heeft. Een financieel adviseur stelt ook offertes voor klanten op en legt deze aan hen uit. Hij houdt ook administratie en ingevulde formulieren van klanten bij. Je moet zijn klanten goed inschatten en daarop inspelen. Je houdt klanten op de hoogte van eventuele veranderingen en probeert ook nieuwe klanten te werven. Contact met klanten vind vaak op afspraak op een kantoor plaats, maar ook via de telefoon, dit is afhankelijk van wat voor advies er gegeven wordt. Je moet zo aanbevelingen geven dat de klant voordelen in jouw advies ziet, maar dat het ook voordelig voor jouw werkgever is. Je moet dus commercieel ingesteld zijn, een professionele instelling hebben en sociaal vaardig zijn. Je moet je verhaal goed kunnen brengen en je producten deskundig presenteren.

Hoe word ik een financieel adviseur?

Een financieel adviseur moet minstens een MBO-opleiding genoten hebben. Veel bedrijven zien graag dat deze opleiding in de richting van de dienstverlening of economie is. Vaak is het zo dat er intern ook nog een cursus/opleiding gevolgd moet worden, waarbij er meer over het bedrijf zelf wordt geleerd, zoals de geschiedenis en producten van het bedrijf. Er wordt verteld wat hun beste aspecten zijn en hoe zij graag zien dat het bedrijf vertegenwoordigt wordt. Verder is het wettelijk verplicht dat elke financiële adviseur Wet Financieel Toezicht diploma in zijn bezit heeft (WFT-diploma). Dit gebeurt vaak intern plaats.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert