209.433 vacatures

Wat doet een manager?

Een manager is iemand die verantwoordelijk is voor het leiden en organiseren van een team of een afdeling binnen een organisatie. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat doelen worden bereikt en dat het werk soepel verloopt.

Een manager heeft veel verschillende taken. Ze stellen doelen en plannen op om die doelen te bereiken. Ze verdelen het werk onder de teamleden en zorgen ervoor dat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt. Ook geven ze instructies, begeleiding en feedback aan de werknemers.

Managers zijn ook verantwoordelijk voor het nemen van beslissingen. Ze moeten problemen identificeren en oplossingen bedenken. Soms moeten ze moeilijke beslissingen nemen, zoals het ontslaan van werknemers of het aanpassen van de werkwijze.

Een manager moet ook goed kunnen communiceren. Ze overleggen met andere managers en met werknemers. Ze luisteren naar ideeën en zorgen ervoor dat informatie goed wordt gedeeld binnen het team.

Een goede manager motiveert en inspireert zijn team. Ze zorgen ervoor dat werknemers zich gewaardeerd voelen en dat ze gemotiveerd zijn om hun werk goed te doen. Ze creëren een positieve werkomgeving waarin iedereen zich kan ontwikkelen en groeien.

Tot slot moeten managers ook verantwoording afleggen. Ze rapporteren aan hogere managers of aan de directie over de voortgang en resultaten van hun team. Ze moeten kunnen uitleggen waarom bepaalde beslissingen zijn genomen en hoe het team presteert.

Kortom, een manager is iemand die leiding geeft aan een team, taken verdeelt, doelen stelt, beslissingen neemt, communiceert, motiveert en verantwoording aflegt. Ze spelen een belangrijke rol in het succes van een organisatie.

Soorten manager

Er zijn verschillende soorten managers, elk met hun eigen specifieke verantwoordelijkheden en expertise. Hier zijn enkele veelvoorkomende types managers:

 1. Algemene manager: Deze manager heeft de algehele verantwoordelijkheid voor een hele organisatie of een grote afdeling. Ze sturen verschillende teams en afdelingen aan en zorgen voor de coördinatie van activiteiten.

 2. Functionele manager: Deze manager is verantwoordelijk voor een specifieke functie binnen een organisatie, zoals HR-manager, financieel manager, marketingmanager of IT-manager. Ze hebben diepgaande kennis en expertise op hun vakgebied.

 3. Projectmanager: Deze manager is verantwoordelijk voor het plannen, organiseren en beheren van specifieke projecten binnen een bepaalde tijd en budget. Ze coördineren de inzet van middelen en teamleden om projectdoelen te bereiken.

 4. Teamleider: Een teamleider of teammanager is verantwoordelijk voor het aansturen en motiveren van een specifiek team. Ze verdelen het werk, begeleiden de teamleden, geven feedback en zorgen ervoor dat de doelen van het team worden behaald.

 5. Operationeel manager: Deze manager is verantwoordelijk voor de dagelijkse operationele activiteiten van een organisatie of afdeling. Ze zorgen ervoor dat processen efficiënt verlopen en dat producten of diensten tijdig worden geleverd.

 6. Strategisch manager: Deze manager is betrokken bij het ontwikkelen van de langetermijnstrategie van een organisatie. Ze analyseren markttrends, concurrentie en interne capaciteiten om strategische beslissingen te nemen die de toekomstige groei en concurrentiepositie bevorderen.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke benamingen en rollen van managers kunnen variëren tussen organisaties en sectoren. Sommige managers kunnen ook meerdere rollen vervullen, afhankelijk van de behoeften van de organisatie.

Het salaris van een manager

Het salaris van een manager in Nederland kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het niveau van verantwoordelijkheid, de branche, de grootte van de organisatie, de locatie en het aantal jaren ervaring. Hieronder geef ik een algemeen beeld van salarisniveaus voor managers in Nederland op basis van gegevens van 2021:

 1. Beginnende manager: Het salaris van een beginnende manager kan liggen tussen de €2.500 en €4.000 bruto per maand.

 2. Middenmanager: Het salaris van een middenmanager met enkele jaren ervaring varieert doorgaans tussen €4.000 en €6.000 bruto per maand.

 3. Senior manager: Het salaris van een senior manager met aanzienlijke ervaring en verantwoordelijkheid kan oplopen tot €8.000 bruto per maand of meer.

Het is belangrijk op te merken dat dit slechts schattingen zijn en dat er managers zijn die zowel boven als onder deze salarisbereiken kunnen vallen. Daarnaast kunnen bonussen, prestatiegerelateerde beloningen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals pensioenregelingen en auto van de zaak ook van invloed zijn op het totale salarispakket van een manager.

Het is raadzaam om specifieke branche- en functiegerichte salarisgegevens te raadplegen of informatie in te winnen bij relevante vakbonden of salarisonderzoeken om een nauwkeuriger beeld te krijgen van het salarisniveau in een specifieke functie of sector.

Hoe word je manager

Om een manager te worden, zijn er verschillende stappen en aspecten waar je rekening mee kunt houden:

 1. Ontwikkel je vaardigheden: Managers hebben verschillende vaardigheden nodig, zoals leiderschap, communicatie, probleemoplossing, besluitvorming en teammanagement. Werk aan het verbeteren van deze vaardigheden door middel van opleiding, training, mentorship en ervaring.

 2. Investeer in je opleiding: Het volgen van een formele opleiding, zoals een relevant bachelordiploma, kan je helpen om de benodigde kennis en basisvaardigheden op te bouwen. Overweeg ook aanvullende opleidingen, certificeringen of een masteropleiding in management of een verwant vakgebied.

 3. Doe ervaring op: Zoek mogelijkheden om relevante ervaring op te doen. Dit kan onder andere door te werken aan projecten, deel te nemen aan leiderschapstrainingen, vrijwilligerswerk te doen of extra verantwoordelijkheden op je te nemen binnen je huidige functie.

 4. Streef naar groei in je huidige rol: Laat zien dat je bereid bent om extra verantwoordelijkheden op je te nemen en dat je in staat bent om resultaten te behalen. Neem initiatief, werk samen met anderen en zoek mogelijkheden om je toegevoegde waarde te laten zien.

 5. Zoek naar leiderschapskansen: Toon interesse in leiderschapsmogelijkheden binnen je organisatie. Dit kan inhouden dat je interesse toont in het aansturen van een team, het leiden van een project of het initiëren van nieuwe initiatieven. Communiceer je ambities en zoek naar mogelijkheden om je leiderschapsvaardigheden te tonen.

 6. Bouw een netwerk op: Leg contacten binnen je organisatie en in de bredere professionele wereld. Netwerken kan je helpen om kansen te ontdekken, mentorschappen te vinden en inzicht te krijgen in de wereld van management.

 7. Leer van anderen: Zoek mentoren of rolmodellen in het vakgebied van management. Leer van hun ervaringen, vraag om advies en laat je inspireren door hun succesverhalen.

Onthoud dat het pad naar management meestal geleidelijk verloopt en dat geduld en doorzettingsvermogen belangrijk zijn. Het kan tijd kosten om de benodigde ervaring en vaardigheden op te bouwen. Blijf leren, groeien en grijp kansen wanneer ze zich voordoen.

Vacatures manager

Bekijk hieronder de vacatures voor manager. Check wel even postcode of plaatsnaam.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert