185.664 vacatures

Wat doet een schoonmaker?

Wat doet een schoonmaker?

Als schoonmaker maak je op verschillende plaatsen en overal waar nodig schoon. De plaatsen kunnen heel erg verschillen, evenals wat je schoonmaakt. Als schoonmaker werk je vaak bij mensen thuis, maar je kunt ook bij grote bedrijven schoonmaken. Dit is vaak het geval als je bij een schoonmaakbedrijf in dienst bent. Ook kan het zo zijn dat je in de buitenlucht schoonmaakt, zoals straten, prullenbakken op straat, bushokjes en treinstations onderhouden en regelmatig openbare wc’s schoonmaken. Dit is vaak zo als je werkzaam bent voor een gemeente.

Wat zijn de taken van een schoonmaker?

Taken die je als schoonmaker kunt verwachten zijn dweilen, stofzuigen, toiletpapier vervangen, het afnemen van oppervlakten, ramen wassen, prullenbakken legen, afwassen, afstoffen en toiletten en keukens schoonmaken. Afhankelijk van de locatie kunnen de werkzaamheden wat verschillen, bijvoorbeeld wanneer je werkzaam bent in een laboratorium. Je houdt je dan ook bezig met het schoonmaken van laboratoriumspullen, zoals reageerbuisjes en zeer complexe en dure apparaten. Hierover heb je dan weer een bepaalde kennis. Het kan ook zo zijn dat je schoonmaakt in een vliegtuig of in een ziekenhuis. Als schoonmaker hebt je verstand van schoonmaakmiddelen, weet je hoe je om moet gaan met schadelijke schoonmaakmiddelen en weet je hoe je het beste een bepaald oppervlak kan schoonmaken.

Wat zijn de competenties van een schoonmaker?

Je moet erg flexibel zijn en op veel verschillende tijdstippen kunnen werken. Vaak werk je in de avonduren, omdat er overdag mensen aan het werk zijn in bedrijvenpanden. Je moet tegen viezigheid kunnen. Verder is het handig als je uithoudingsvermogen hebt, omdat je vooral fysiek bezig bent. Je werkt vaak in een schoonmaakploeg, dus je moet goed samen kunnen werken en communiceren.

Hoe word ik een schoonmaker?

Om schoonmaker te worden hoef je niet perse een opleiding gevolgd te hebben. Vaak is het wel zo dat je intern een cursus moet volgen, zodat je weet hoe je met bepaalde (schoonmaak)spullen moet omgaan en wat er precies wel en niet schoongemaakt moet worden bij een bepaald bedrijf.

Als schoonmaker ben je eigenlijk altijd wel nodig, omdat er nou eenmaal plaatsen zijn die altijd schoon moeten zijn na gebruik, zoals vliegtuigen, treinen en andere openbare ruimtes. Het is belangrijk dat je in een schone omgeving werkt, anders is creëer je een slechte reputatie als bedrijf. Als doorgroeimogelijkheid is er de optie om meer verantwoordelijkheid te krijgen door een andere functie in een bedrijf te krijgen of leidinggevende van een schoonmaakploeg te worden. 

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert