231.055 vacatures

Wat doet een vrachtwagenchauffeur?

Wat is een vrachtwagenchauffeur?

Een vrachtwagenchauffeur is een professionele bestuurder die gespecialiseerd is in het vervoeren van goederen met behulp van vrachtwagens. Vrachtwagenchauffeurs spelen een essentiële rol in het transporteren van diverse ladingen, zoals grondstoffen, voedsel, machines en andere producten, over lange afstanden en binnen steden. Ze zijn verantwoordelijk voor het veilig en efficiënt afleveren van goederen op de juiste bestemming en werken vaak in verschillende sectoren, zoals logistiek, distributie en internationaal transport.

Wat zijn de competenties van een vrachtwagenchauffeur?

Een vrachtwagenchauffeur moet over verschillende competenties beschikken om effectief en verantwoordelijk te kunnen rijden:

 • Rijvaardigheid: Vrachtwagenchauffeurs moeten uitstekende rijvaardigheid hebben en in staat zijn om grote voertuigen veilig te besturen in diverse verkeersomstandigheden.
 • Wegkennis en navigatie: Het vermogen om routes efficiënt te plannen, gebruik te maken van navigatiesystemen en de wegkennis om snel en veilig op de bestemming aan te komen.
 • Laden en lossen: Inzicht in het correct laden en lossen van verschillende soorten ladingen en het veilig vastzetten van de vracht.
 • Veiligheidsbewustzijn: Het naleven van verkeersregels en veiligheidsvoorschriften om ongevallen te voorkomen en de veiligheid van andere weggebruikers te waarborgen.
 • Stressbestendigheid: Het omgaan met tijdsdruk, verkeersdrukte en onverwachte situaties tijdens het rijden.
 • Communicatieve vaardigheden: Goede communicatie met collega's, planners en klanten voor een vlotte afhandeling van het transportproces.

Met wie werkt een vrachtwagenchauffeur samen?

Een vrachtwagenchauffeur werkt samen met verschillende professionals in de logistieke sector en tijdens het transportproces, waaronder:

 • Planners en logistiek medewerkers: Samenwerking voor het opstellen van de transportroutes en het afhandelen van de logistieke planning.
 • Magazijnmedewerkers: Samenwerken bij het laden en lossen van de vrachtwagen.
 • Klanten en ontvangers: Communiceren met klanten en ontvangers over de levering en afhaling van goederen.
 • Transportbedrijven en collega-chauffeurs: Samenwerking binnen een transportbedrijf of met andere chauffeurs voor grotere transportopdrachten.
 • Douanebeambten: Voor internationale transporten samenwerken met douanebeambten voor grenscontroles en douanedocumentatie.

Hoe word ik een vrachtwagenchauffeur?

Om vrachtwagenchauffeur te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Haal je rijbewijs C of CE: Om een vrachtwagen te mogen besturen, moet je een vrachtwagenrijbewijs behalen.
 • Volg een beroepsopleiding: Volg een vakopleiding tot vrachtwagenchauffeur om de benodigde kennis en vaardigheden op te doen.
 • Behaal je Code 95: Voor professioneel transport moet je de basiskwalificatie Code 95 behalen.
 • Vind een baan als vrachtwagenchauffeur: Na het behalen van alle vereisten kun je solliciteren naar een baan als vrachtwagenchauffeur bij een transportbedrijf of logistieke onderneming.

Wat is het salaris van een vrachtwagenchauffeur?

Het salaris van een vrachtwagenchauffeur kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals ervaring, type transport (nationaal of internationaal), de afstand die wordt afgelegd en de cao waaronder men werkt.

Voor een beginnende vrachtwagenchauffeur kan het salaris liggen tussen de € 2.000 en € 2.500 bruto per maand.

Met meer ervaring en verantwoordelijkheden kan het salaris van een vrachtwagenchauffeur stijgen tot tussen de € 2.500 en € 3.500 bruto per maand.

Vrachtwagenchauffeurs die internationale ritten uitvoeren of in specifieke sectoren werken, kunnen een hoger salaris ontvangen, variërend van € 3.500 tot € 5.000 bruto per maand of meer.

Het salaris kan ook variëren afhankelijk van overuren, toeslagen en secundaire arbeidsvoorwaarden die door het transportbedrijf worden aangeboden.

Vacatures vrachtwagenchauffeur

Er is altijd vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Bekijk hieronder de beschikbare vacatures in jouw regio en ontdek welke mogelijkheden er zijn om als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert