186.463 vacatures

Wat doet een architect?

Wat is een architect?

Een architect is een professionele ontwerper die gespecialiseerd is in het creëren van functionele en esthetische gebouwen en structuren. Architecten houden zich bezig met het ontwerpen, plannen en realiseren van diverse constructies, waaronder woningen, kantoren, openbare gebouwen en monumenten. Ze integreren technische kennis en creatieve vaardigheden om gebouwen te creëren die voldoen aan de behoeften van de gebruikers en harmoniëren met hun omgeving.

Wat zijn de competenties van een architect?

Een architect moet over verschillende competenties beschikken om effectief en zorgvuldig te kunnen werken:

 • Ontwerpkennis: Architecten moeten een diepgaand begrip hebben van ontwerpprincipes, bouwmaterialen en constructiemethoden om innovatieve en duurzame ontwerpen te creëren.
 • Technische vaardigheden: Het kunnen gebruiken van CAD-software en andere technologische tools is essentieel om gedetailleerde bouwtekeningen en modellen te maken.
 • Projectmanagement: Architecten moeten in staat zijn om projecten te plannen, budgetteren en beheren, evenals samen te werken met bouwteams en andere belanghebbenden.
 • Communicatieve vaardigheden: Goede communicatie is belangrijk om de wensen van de klant te begrijpen en effectief te communiceren met aannemers, ingenieurs en andere betrokkenen.
 • Creativiteit: Het vermogen om innovatieve en esthetisch aantrekkelijke ontwerpen te bedenken die zowel functioneel als inspirerend zijn.
 • Bouwvoorschriften en regelgeving: Een goed begrip van bouwvoorschriften en lokale regelgeving om ervoor te zorgen dat ontwerpen aan alle vereisten voldoen.

Met wie werkt een architect samen?

Een architect werkt samen met verschillende professionals in de bouw- en ontwerpsector, waaronder:

 • Bouwkundig ingenieurs: Ze bieden expertise op het gebied van constructie en structurele ontwerpen om ervoor te zorgen dat het gebouw veilig en stabiel is.
 • Projectontwikkelaars: Samenwerking met projectontwikkelaars om hun visie om te zetten in concrete projecten.
 • Interieurontwerpers: Architecten kunnen samenwerken met interieurontwerpers om de binnenruimtes van gebouwen functioneel en esthetisch aantrekkelijk te maken.
 • Landschapsarchitecten: Voor projecten met buitenruimtes werken architecten samen met landschapsarchitecten om harmonieuze en natuurlijke omgevingen te creëren.
 • Aannemers: Samenwerken met aannemers tijdens de bouwfase om ervoor te zorgen dat het ontwerp correct wordt uitgevoerd.

Hoe word ik een architect?

Om architect te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Voltooi een vooropleiding: Je moet een vooropleiding voltooien die toegang geeft tot een architectuuropleiding aan een universiteit.
 • Volg een architectuuropleiding: Na het behalen van je vooropleiding, moet je een universitaire opleiding architectuur volgen, die doorgaans enkele jaren duurt.
 • Loop stage: Tijdens je opleiding moet je praktijkervaring opdoen door stages te lopen bij architectenbureaus of bouwbedrijven.
 • Behaal de vereiste certificering/licenties: Na het afronden van je opleiding en het voldoen aan alle eisen, moet je de vereiste certificering of licenties behalen om als architect te kunnen werken.

Wat is het salaris van een architect?

Het salaris van een architect in Nederland kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals ervaring, opleidingsniveau, locatie, type werkgever en specialisatie. 

Voor een startende architect met weinig ervaring kan het salaris liggen tussen de € 2.500 en € 3.500 bruto per maand.

Voor architecten met enkele jaren ervaring en verantwoordelijkheid voor projecten, kan het salaris variëren van € 3.500 tot € 5.000 bruto per maand.

Voor zeer ervaren architecten, met veel expertise, leiderschapsrollen binnen een architectenbureau, of werkzaam als zelfstandig architect, kan het salaris hoger zijn en variëren van € 5.000 tot € 8.000 bruto per maand of meer.

De salarissen kunnen ook verschillen tussen architecten die in loondienst werken en architecten die hun eigen architectenbureau hebben. Bovendien kunnen regionale verschillen en economische omstandigheden van invloed zijn op het salarisniveau.

Vacatures architect

Er is altijd vraag naar architecten. Bekijk hieronder de beschikbare vacatures in jouw regio en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jou als architect.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert