232.798 vacatures

Wat doet een laborant?

Wat doet een laborant?

Als laborant doe je werk dat zeer breed is en verschillende vakgebieden heeft. Je bent constant aan het onderzoeken, monsters aan het analyseren en testjes aan het uitvoeren. Wanneer je werkzaam bent voor een onderzoekslaboratorium in een ziekenhuis, onderzoek je urine, ontlasting, bloed en andere monsters. Je test deze op bepaalde bestanddelen of bacteriën. Ondertussen registreer je je werkzaamheden en de uitslag. Je moet voorzichtig en precies te werk gaan, want je werkt met dure en ingewikkelde apparaten. Een andere reden is dat een verkeerde uitslag van je onderzoek desastreuse gevolgen kan hebben voor een patiënt. Het kan ook zo zijn dat je werkt voor een chemisch of farmaceutisch bedrijf of dat je voor de overheid onderzoek doet. In de voedselindustrie zijn ook veel laboranten werkzaam.

Wat zijn de taken van een laborant?

Afhankelijk van het soort bedrijf onderzoek je stoffen. Over het algemeen prepareer je monsters, controleer je of deze goed zijn en onderzoek je de monsters vervolgens op bepaalde bestanddelen of bacteriën. Ook hou je voorraden van het laboratorium bij. De resultaten spreek je door met de hoofdanalist, die feedback geeft en de resultaten verspreidt. Tijdens je werk moet je aan de hand een protocol te werk gaan. Je hebt veel kennis over de stoffen waarmee je werkt, hoe deze kunnen reageren en in geval van schadelijke stoffen weet je hoe je veilig met deze om kan gaan.

Als laborant moet je precies en structureel te werken kunnen gaan. Je moet ook goed kunnen analyseren en kritisch kunnen zijn over je resultaten. Hoewel je vaak met meerdere mensen op een laboratorium werkt, moet je zelfstandig te werk kunnen gaan. Verder is een groot gevoel van verantwoordelijkheid ook zeer belangrijk.

Hoe word ik laborant?

Om laborant te worden moet je een MBO-opleiding tot Laborant op niveau 4 hebben gevolgd, wanneer je de MBO-opleiding op niveau 3 hebt gevolgd ben je assistent laborant. Als je een HBO-opleiding in deze richting hebt gevolgd, ben je analist.
Voor laboranten is er redelijk veel werkgelegenheid. Er moeten immers altijd monsters onderzocht worden. Je kunt als laborant doorgroeien tot analist, wat een functie met meer verantwoordelijkheid is. 

Banen voor laborant

Ben je nieuwsgierig geworden welke banen er in jouw regio zijn als laborant? Voer hieronder je postcode in en bekijk de vacatures..

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert