186.461 vacatures

Wat doet een oogarts?

Wat is een oogarts?

Een oogarts is een medisch specialist die gespecialiseerd is in oogheelkunde, ook bekend als oftalmologie. Oogartsen zijn experts in de diagnose, behandeling en preventie van oogaandoeningen en visuele stoornissen. Ze spelen een essentiële rol in het waarborgen van de gezondheid van de ogen en het behoud van het gezichtsvermogen van hun patiënten. Oogartsen voeren oogonderzoeken uit, schrijven medicijnen voor, voeren chirurgische ingrepen uit en bieden algemene oogzorg aan patiënten van alle leeftijden.

Wat zijn de competenties van een oogarts?

Een oogarts moet over verschillende competenties beschikken om effectief en zorgvuldig te kunnen werken:

 • Diagnosevaardigheden: Het kunnen stellen van nauwkeurige diagnoses van verschillende oogaandoeningen en visuele problemen.
 • Medische kennis: Een uitgebreide kennis hebben van oogaandoeningen, ooganatomie, en de nieuwste ontwikkelingen in de oftalmologie.
 • Behandelplanning: Het ontwikkelen van geschikte behandelplannen op basis van de specifieke behoeften en omstandigheden van de patiënt.
 • Chirurgische vaardigheden: Het uitvoeren van diverse oogchirurgische procedures, zoals cataractoperaties, refractieve chirurgie, en glaucoombehandelingen.
 • Patiëntgerichtheid: Het zorgen voor een empathische en zorgzame benadering van patiënten om hun angsten en zorgen te begrijpen en hen op hun gemak te stellen.
 • Communicatieve vaardigheden: Duidelijk en effectief communiceren met patiënten om medische informatie en behandelingsplannen te bespreken.
 • Ethiek en verantwoordelijkheid: Het handelen volgens ethische normen en het waarborgen van de vertrouwelijkheid van patiëntgegevens.

Met wie werkt een oogarts samen?

Een oogarts werkt samen met verschillende professionals in de gezondheidszorg, waaronder:

 • Optometristen: Samenwerking met optometristen voor oogonderzoeken en het voorschrijven van brillen en contactlenzen.
 • Andere medische specialisten: Overleg met andere specialisten, zoals internisten, neurologen, en kinderartsen, wanneer oogaandoeningen gerelateerd zijn aan andere medische aandoeningen.
 • Verpleegkundigen: Samenwerking met verpleegkundigen bij het uitvoeren van medische procedures en het bieden van patiëntenzorg.
 • Medische assistenten: Coördinatie met medische assistenten voor administratieve taken en het voorbereiden van patiënten voor onderzoeken.

Hoe word ik een oogarts?

Om oogarts te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Voltooi een vooropleiding: Je moet een vooropleiding voltooien die toegang geeft tot een opleiding geneeskunde aan de universiteit.
 • Volg een opleiding geneeskunde: Na het behalen van je vooropleiding, moet je een universitaire opleiding geneeskunde volgen, die doorgaans enkele jaren duurt.
 • Specialiseer in oftalmologie: Na het afronden van je opleiding geneeskunde, moet je een specialisatieopleiding in oftalmologie volgen.
 • Voer een oogheelkundige stage uit: Tijdens je specialisatieopleiding moet je praktijkervaring opdoen door stages te lopen bij oogheelkundige klinieken of ziekenhuizen.
 • Behaal de vereiste certificering/licenties: Na het voltooien van je specialisatie en het voldoen aan alle eisen, moet je de vereiste certificering of licenties behalen om als oogarts te kunnen werken.

Wat is het salaris van een oogarts?

Het salaris van een oogarts kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals ervaring, locatie, type werkgever en specialisatie.

Voor een startende oogarts met weinig ervaring kan het salaris liggen tussen de €4.500 en €6.500 bruto per maand.

Voor oogartsen met enkele jaren ervaring en expertise in gespecialiseerde gebieden, kan het salaris variëren van €6.500 tot €10.000 bruto per maand.

Voor zeer ervaren oogartsen, met leidinggevende rollen of werkzaam als medisch specialist, kan het salaris hoger zijn en variëren van €10.000 tot €15.000 bruto per maand of meer.

Het salarisniveau kan ook worden beïnvloed door de gezondheidszorgsituatie in het land, de vraag naar oogheelkundige zorg en overheidsbeleid.

Vacatures oogarts

Er is altijd vraag naar oogartsen. Bekijk hieronder de beschikbare vacatures in jouw regio en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jou als oogarts.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert