211.319 vacatures

Wat doet een systeemontwikkelaar?

Wat doet een systeemontwikkelaar?

Een systeemontwikkelaar werkt of bij een IT-bedrijf of zelfstandig en komt in beeld nadat een informatiesysteem is ontworpen. Het is de bedoeling dat je dit informatiesysteem gaat ontwikkelen en daarna onderhouden. Het wordt ook wel als programmeren gezien. Het systeem moet regelmatig getest worden en fouten hersteld. Ook maak je een gebruiksaanwijzing voor gebruikers, waarin uitleg over en omgang met het systeem uiteengezet worden.

Het ontwikkelde systeem moet gemakkelijk in gebruik zijn, maar ook kwaliteit hebben. De systeemontwikkelaar houdt ook een database bij, waarin informatie over de ontwikkeling van het systeem wordt bijgehouden en welke fouten er zijn opgelost. Het soort systeem dat ontwikkelt moet worden hangt af van het soort bedrijf waarvan het informatiesysteem gemaakt wordt. Het is zeer technisch werk en ook niet makkelijk. Wanneer je voor een klein bedrijf werkt, wordt er meestal zelfstandig een systeem ontwikkeld. Wanneer je voor grote bedrijven werkt, waarbij vaak grotere systemen nodig zijn, wordt er vaak in een team van systeemontwikkelaars gewerkt.

Wat zijn de competenties van een systeemontwikkelaar?

Een systeemontwikkelaar heeft ontzettend veel kennis van computers en vindt het leuk om met computers te werken. Je bent technisch ingesteld, heeft doorzettingsvermogen en is in voor een uitdaging. Ook moet een systeemontwikkelaar goed naar de wensen van klanten kunnen luisteren. Je moet georganiseerd te werk gaan en problemen kunnen oplossen. Verder moet je samen kunnen werken met klanten en met de systeemontwikkelaars in zijn/haar team.

Hoe word ik een systeemontwikkelaar?

Om systeemontwikkelaar te worden moet er tenminste een HBO-opleiding gevolgd worden. Het is nog idealer als er een academische opleiding is gevolgd. Ook is het zo dat ervaring altijd handig is, vooral als je voor jezelf wil gaan beginnen. De arbeidsomstandigheden voor een systeemontwikkelaar zijn gunstig. De wereld wordt namelijk steeds technischer en er moeten steeds meer systemen ontwikkeld worden. Je kan doorgroeien tot leider van een team en krijgt daarbij een grotere verantwoordelijkheid. Ook kan een systeemontwikkelaar opdrachten van grotere bedrijven krijgen.

 

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert