209.252 vacatures

Wat doet een verzorgende?

Wat is een verzorgende?

Een verzorgende is een professionele zorgverlener die gespecialiseerd is in het bieden van zorg en ondersteuning aan mensen die hulp nodig hebben bij hun dagelijkse activiteiten. Verzorgenden werken in verschillende zorgomgevingen, waaronder verpleeghuizen, thuiszorg, ziekenhuizen en woongemeenschappen. Ze zijn toegewijd aan het bevorderen van het welzijn en de zelfredzaamheid van hun cliënten en bieden persoonlijke zorg en aandacht aan ouderen, zieken, gehandicapten of andere hulpbehoevenden.

Wat zijn de competenties van een verzorgende?

Een verzorgende moet over verschillende competenties beschikken om effectief en zorgzaam te kunnen werken:

 • Zorgvaardigheden: Verzorgenden moeten bekwaam zijn in het bieden van diverse zorgdiensten, zoals persoonlijke verzorging, medicatiebeheer en wondverzorging.
 • Empathie: Het vermogen om zich in te leven in de situatie van de cliënt en respectvol om te gaan met hun emoties en behoeften.
 • Communicatieve vaardigheden: Goede communicatie is essentieel om effectief te kunnen luisteren naar de cliënt en duidelijk te kunnen communiceren met collega's en andere zorgverleners.
 • Samenwerking: Verzorgenden werken vaak in teams, dus samenwerkingsvaardigheden zijn belangrijk om de beste zorg te kunnen bieden.
 • Flexibiliteit: Het vermogen om zich aan te passen aan veranderende situaties en de zorgbehoeften van verschillende cliënten.
 • Organisatie: Het kunnen plannen en beheren van zorgtaken om efficiënt en georganiseerd te werken.

Met wie werkt een verzorgende samen?

Een verzorgende werkt samen met verschillende professionals in de zorgsector, afhankelijk van de zorgomgeving, waaronder:

 • Verpleegkundigen: Samenwerking met verpleegkundigen voor complexere medische zorg en het coördineren van de zorg.
 • Fysiotherapeuten en ergotherapeuten: Voor cliënten die revalidatie of therapeutische ondersteuning nodig hebben.
 • Artsen: Overleggen met artsen over de gezondheidstoestand en behandeling van de cliënt.
 • Mantelzorgers: Samenwerking en communicatie met familieleden die zorgtaken op zich nemen.
 • Zorgcoördinatoren: Overleggen met zorgcoördinatoren voor het plannen en afstemmen van de zorg van cliënten.

Hoe word ik een verzorgende?

Om verzorgende te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Voltooi een opleiding tot verzorgende: Kies voor een opleiding tot verzorgende op mbo-niveau om de nodige kennis en vaardigheden te verwerven.
 • Loop stage: Tijdens je opleiding moet je praktijkervaring opdoen door stages te lopen in zorginstellingen.
 • Behaal de benodigde certificering: Na het voltooien van je opleiding moet je mogelijk een certificaat behalen om als verzorgende te kunnen werken.
 • Blijf jezelf ontwikkelen: Houd je kennis up-to-date en volg eventueel aanvullende trainingen om je vaardigheden te verbeteren.

Wat is het salaris van een verzorgende?

Het salaris van een verzorgende kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals ervaring, locatie, type zorginstelling en het aantal uren dat wordt gewerkt.

Voor een startende verzorgende kan het salaris liggen tussen de € 1.800 en € 2.500 bruto per maand.

Voor ervaren verzorgenden met enkele jaren werkervaring kan het salaris variëren van € 2.500 tot € 3.500 bruto per maand.

Verzorgenden met meer expertise en leidinggevende verantwoordelijkheden kunnen een salaris ontvangen tussen € 3.500 en € 4.500 bruto per maand of meer.

Het salarisniveau kan ook verschillen tussen verzorgenden die in loondienst werken en verzorgenden die als zelfstandige in de thuiszorg actief zijn.

Vacatures verzorgende

Er is altijd vraag naar verzorgenden. Bekijk hieronder de beschikbare vacatures in jouw regio en ontdek welke mogelijkheden er zijn om als verzorgende aan de slag te gaan.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert