199.432 vacatures

Wat doet een logistiek medewerker?

Wat is een logistiek medewerker?

Als logistiek medewerker werk je in de transportsector, meestal in een distributiecentrum. Je bent bezig met goederen uit vrachtwagens halen en met het opladen van vrachtwagens. Dit gebeurt meestal met vrachtwagens als transportmiddel, maar kan soms ook via vliegtuig zijn. Goederen die het magazijn binnenkomen moeten opgeslagen worden op de goede plek, wat tevens geregistreerd moet worden in een computersysteem. Ook moet je hierbij de voorraad van het magazijn bijhouden. Je zorgt ervoor dat bestellingen klaargezet worden, controleert na of deze de juiste goederen bevatten en of ze naar het juiste adres gaan.

Er zijn vaak bepaalde afspraken met leveranciers gemaakt, waar je je aan moet houden. Je houdt daarbij ook de levertijden in de gaten. Je maakt een planning van aankomst en vertrek van vrachtwagens (of vliegtuigen), je plant rijroutes voor vrachtwagens en zorgt dat alle reisdocumenten op orde zijn, zoals documenten voor de douane als je voor een internationaal bedrijf werkt. Met wat voor goederen je te maken hebt, is afhankelijk van het bedrijf waar je voor werkt. Soms kan het zo zijn dat de goederen een bepaalde houdbaarheidsdatum heeft waar rekening mee gehouden moet worden. Het kan ook zo zijn dat bepaalde goederen schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Hiervoor zijn specifieke regels die je dan moet kennen, maar die leer je meestal bij een cursus.

Je bent fysiek bezig, dus je moet fit zijn. Het is hard werken, dus je moet in zijn voor een uitdaging. Als je in een groot distributiecentrum werkt, moet je de goederen vaak opladen met een heftruck. Om deze te mogen besturen moet je een heftruck-diploma hebben behaald. Je werkt vaak in een team met andere logistieke medewerkers en draait ploegendiensten. Samenwerking is belangrijk en je moet goed kunnen communiceren met andere collega’s. De werktijden zijn erg flexibel, het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je midden in de nacht aan het werk bent. Het is ook belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat, waarbij je geen goederen beschadigt.

Hoe word ik een logistiek medewerker?

Om logistiek medewerker te worden is een havo- of vwo-diploma voldoende, als je deze niet hebt is een MBO-diploma op niveau 2 of 3 in de richting van de logistiek ook al prima. Er is altijd vraag naar logistieke medewerkers, want er zijn veel transport bedrijven. Als doorgroeimogelijkheid kun je een hogere functie binnen het bedrijf krijgen, zoals leidinggevende van een team logistieke medewerkers of een functie die meer te maken heeft met de transport, zoals vrachtwagenchauffeur. 

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert