209.432 vacatures

Wat doet een marketingmanager?

Wat is een marketingmanager?

Een marketingmanager is een professional die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en uitvoeren van marketingstrategieën en -plannen voor een bedrijf of organisatie. Als marketingmanager werk je nauw samen met het managementteam en marketingmedewerkers om de merkbekendheid te vergroten, producten of diensten te promoten en de doelgroep te bereiken. Je werkt voor het digitale gedeelte met online marketeers.

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een marketingmanager?

Als marketingmanager heb je diverse taken en verantwoordelijkheden, waaronder:

  • Marketingstrategie: Het ontwikkelen van een strategisch marketingplan dat aansluit bij de doelstellingen van het bedrijf. Je identificeert doelmarkten, bepaalt positioneringsstrategieën en ontwikkelt marketingcampagnes om het bedrijf te promoten.

  • Marktonderzoek: Het uitvoeren van marktonderzoek om inzicht te krijgen in de behoeften, voorkeuren en gedragingen van de doelgroep. Je analyseert markttrends, concurrentie en consumenteninzichten om de marketingstrategieën te informeren en aan te passen.

  • Product- en merkbeheer: Het beheren en positioneren van producten of diensten in de markt. Je ontwikkelt merkidentiteit, verpakkingsontwerpen, prijsstrategieën en promotieactiviteiten om de merkbekendheid te vergroten en de verkoop te stimuleren.

  • Marketingcampagnes: Het plannen, ontwikkelen en implementeren van effectieve marketingcampagnes. Je maakt gebruik van verschillende kanalen en tactieken, zoals digitale marketing, advertenties, evenementen, public relations en sociale media om de boodschap van het bedrijf over te brengen en de betrokkenheid van de doelgroep te vergroten.

  • Teammanagement: Het leiden en motiveren van een marketingteam. Je verdeelt taken, stuurt projecten aan, biedt begeleiding en ondersteuning, en zorgt voor effectieve communicatie en samenwerking binnen het team.

  • Resultaatmeting en analyse: Het volgen en analyseren van de resultaten van marketingactiviteiten. Je evalueert de effectiviteit van campagnes, meet de ROI (Return on Investment) en stelt rapporten op om inzicht te verschaffen aan het management en aanbevelingen te doen voor toekomstige strategieën.

Hoe word je een marketingmanager?

Om een marketingmanager te worden, is doorgaans een bachelor- of masterdiploma in marketing, communicatie of een gerelateerd vakgebied vereist. Naast een formele opleiding is ervaring in marketing en een goed begrip van marketingprincipes essentieel.

Om je carrière als marketingmanager verder te ontwikkelen, is het belangrijk om voortdurend op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Dit kan door middel van bijscholing, het volgen van marketingcursussen, het behalen van professionele certificeringen en het bijwonen van relevante conferenties en netwerkevenementen.

Vacatures marketingmanager

Bekijk hieronder de vacatures voor marketingmanager in jouw regio. Ontdek welke mogelijkheden er zijn en wat potentiële werkgevers van je vragen >>>>

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert