208.890 vacatures

Wat doet een productmanager?

Wat is een productmanager?

Een productmanager is een professionele specialist die verantwoordelijk is voor het beheren en ontwikkelen van producten gedurende hun hele levenscyclus. Productmanagers werken nauw samen met diverse teams, waaronder marketing, ontwikkeling, en klantenservice, om ervoor te zorgen dat producten succesvol zijn in de markt. Ze analyseren markttrends, verzamelen feedback van klanten en concurrenten, en gebruiken deze inzichten om productstrategieën te bepalen. Productmanagers zijn essentieel in het creëren van producten die aan de behoeften van klanten voldoen, het genereren van winst voor het bedrijf en het behouden van concurrentievoordeel.

Wat zijn de competenties van een productmanager?

Een productmanager moet over verschillende competenties beschikken om effectief en zorgvuldig te kunnen werken:

 • Productkennis: Een diepgaand begrip hebben van het product, de markt en de doelgroep om succesvolle productstrategieën te ontwikkelen.
 • Marktonderzoek: Het uitvoeren van grondig marktonderzoek om de behoeften van klanten en concurrentievoordeel te begrijpen.
 • Projectmanagement: Het plannen, coördineren en beheren van productontwikkelingsprojecten binnen de gestelde tijd en budget.
 • Communicatieve vaardigheden: Goede communicatie is essentieel om effectief te communiceren met interne teams, stakeholders en klanten.
 • Analytisch denken: Het kunnen analyseren van gegevens en het trekken van waardevolle inzichten om productbeslissingen te onderbouwen.
 • Strategische planning: Het ontwikkelen en implementeren van productstrategieën die de langetermijndoelen van het bedrijf ondersteunen.

Met wie werkt een productmanager samen?

Een productmanager werkt samen met verschillende teams en belanghebbenden binnen een organisatie, waaronder:

 • Marketingteam: Samenwerken met het marketingteam om productlanceringen te plannen en promotieactiviteiten te coördineren.
 • Ontwikkelingsteam: Werken met het ontwikkelingsteam om nieuwe producten te ontwerpen, testen en lanceren.
 • Verkoopafdeling: Samenwerken met de verkoopafdeling om verkoopdoelstellingen te bepalen en verkoopondersteuning te bieden.
 • Klantenserviceteam: Feedback van klanten verzamelen via de klantenserviceteams om productverbeteringen te identificeren.
 • Topmanagement: Rapporteren aan het topmanagement over de prestaties van het product en de voortgang van productontwikkelingsprojecten.

Hoe word ik een productmanager?

Om een productmanager te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Opleiding en ervaring: Een diploma behalen in marketing, bedrijfskunde, of een gerelateerd vakgebied. Werkervaring opdoen in marketing, productontwikkeling, of projectmanagement is ook nuttig.
 • Verkrijgen van vaardigheden: Ontwikkel de vereiste vaardigheden, zoals marktonderzoek, projectmanagement, en strategische planning.
 • Verdere opleiding: Overweeg het volgen van aanvullende opleidingen of cursussen op het gebied van productmanagement.
 • Netwerken: Bouw een professioneel netwerk op in de industrie om carrièremogelijkheden te vergroten.

Wat is het salaris van een productmanager?

Het salaris van een productmanager kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals ervaring, de branche, bedrijfsgrootte en locatie. 

Voor een startende productmanager kan het salaris liggen tussen de €2.500 en €4.000 bruto per maand.

Voor productmanagers met enkele jaren ervaring en verantwoordelijkheid voor meerdere producten, kan het salaris variëren tussen €4.000 en €6.000 bruto per maand.

Voor zeer ervaren productmanagers, met een brede verantwoordelijkheid voor productstrategieën en resultaten, kan het salaris hoger zijn en variëren tussen €6.000 en €8.000 bruto per maand of meer.

De salarissen kunnen ook verschillen tussen productmanagers die in dienst zijn van een bedrijf en degenen die als zelfstandige werken. Bovendien kunnen regionale economische omstandigheden van invloed zijn op het salarisniveau.

Vacatures productmanager

Er is altijd vraag naar productmanagers. Bekijk hieronder de beschikbare vacatures in jouw regio en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jou als productmanager.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert