197.415 vacatures

Wat doet een receptionist?

Wat is een receptionist?

Een receptionist is een professionele medewerker die verantwoordelijk is voor het ontvangen en verwelkomen van bezoekers in een organisatie. Receptionisten spelen een cruciale rol bij het bieden van een positieve eerste indruk en het creëren van een gastvrije sfeer voor klanten, gasten en medewerkers. Ze zijn vaak het eerste aanspreekpunt en verstrekken essentiële informatie aan bezoekers, zoals de locatie van vergaderruimtes, contactgegevens van medewerkers en algemene informatie over de organisatie.

Wat zijn de competenties van een receptionist?

Een receptionist moet beschikken over verschillende competenties om effectief en professioneel te kunnen werken:

 • Uitstekende communicatieve vaardigheden: Receptionisten moeten helder en vriendelijk kunnen communiceren om bezoekers adequaat te helpen en vragen te beantwoorden.
 • Organisatorisch vermogen: Het kunnen beheren van inkomende telefoontjes, bezoekersregistratie en het bijhouden van agenda's vereist goede organisatorische vaardigheden.
 • Professionele telefoonetiquette: Receptionisten moeten beleefd en professioneel zijn aan de telefoon en in staat zijn om oproepen correct door te verbinden.
 • Multitasking: Het gelijktijdig afhandelen van verschillende taken, zoals het ontvangen van bezoekers en het verwerken van post, vereist het vermogen om te multitasken.
 • Klantgerichtheid: Receptionisten moeten klantgericht zijn en in staat zijn om op een vriendelijke en professionele manier met klanten en gasten om te gaan.
 • Basiskennis van kantoorsoftware: Het kunnen gebruiken van computerprogramma's voor taken zoals e-mailen, agendabeheer en documentverwerking.

Met wie werkt een receptionist samen?

Een receptionist werkt samen met verschillende mensen binnen en buiten de organisatie, waaronder:

 • Medewerkers van de organisatie: Receptionisten onderhouden regelmatig contact met medewerkers om hen te informeren over bezoekers en afspraken.
 • Bezoekers en klanten: Als eerste aanspreekpunt verwelkomen receptionisten bezoekers en zorgen ze ervoor dat ze zich welkom voelen.
 • Leveranciers en koeriers: Receptionisten kunnen verantwoordelijk zijn voor het in ontvangst nemen van pakketten en het coördineren van leveringen.
 • Collega's in administratie: In sommige organisaties werken receptionisten samen met collega's in de administratieve afdeling om bepaalde taken uit te voeren.

Hoe word ik een receptionist?

Om receptionist te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Voltooi je middelbare schoolopleiding: In de meeste gevallen is een middelbare schooldiploma vereist om als receptionist te kunnen werken.
 • Ontwikkel relevante vaardigheden: Het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, klantenservice en organisatorische vaardigheden is essentieel.
 • Overweeg aanvullende training: Het volgen van cursussen of workshops gericht op telefonische etiquette, administratieve taken en computervaardigheden kan je kansen vergroten.
 • Solliciteer naar receptionistfuncties: Zoek naar vacatures bij bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar receptionisten en solliciteer naar geschikte posities.
 • Wees professioneel en gastvrij tijdens sollicitatiegesprekken: Tijdens het sollicitatieproces is het belangrijk om je communicatievaardigheden te tonen en een positieve indruk achter te laten.

Wat is het salaris van een receptionist?

Het salaris van een receptionist kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals ervaring, locatie, type organisatie en de verantwoordelijkheden die aan de functie zijn verbonden. 

Voor een startende receptionist kan het salaris liggen tussen de € 1.800 en € 2.500 bruto per maand.

Voor receptionisten met meer ervaring en verantwoordelijkheden, kan het salaris variëren van € 2.500 tot € 3.500 bruto per maand.

Receptionisten die werken in gespecialiseerde industrieën of bij grote organisaties kunnen hogere salarissen verwachten dan diegenen die in kleinere bedrijven werken.

Het is belangrijk op te merken dat deze salarisschalen slechts een algemene richtlijn zijn en dat het daadwerkelijke salaris kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de werkgever.

Vacatures receptionist

Bekijk hieronder de beschikbare vacatures voor receptionisten in jouw regio en ontdek welke mogelijkheden er zijn om als receptionist aan de slag te gaan.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert