211.319 vacatures

Wat doet een sociaal werker?

Wat is een sociaal werker?

Een sociaal werker is een professionele hulpverlener die gespecialiseerd is in het ondersteunen en begeleiden van individuen, gezinnen en gemeenschappen bij sociaal-maatschappelijke vraagstukken en problemen. Sociaal werkers zetten zich in om mensen te helpen bij het verbeteren van hun welzijn en levenskwaliteit, waarbij ze gebruik maken van hun kennis en vaardigheden om de sociale inclusie te bevorderen, sociale rechtvaardigheid te waarborgen en kwetsbare groepen te ondersteunen.

Wat zijn de competenties van een sociaal werker?

Een sociaal werker moet over verschillende competenties beschikken om effectief en zorgvuldig te kunnen werken:

 • Empathie en inlevingsvermogen: Het vermogen om zich in te leven in de situatie van cliënten en hun behoeften en emoties te begrijpen.
 • Communicatieve vaardigheden: Effectieve communicatie om met cliënten te praten en hen te ondersteunen bij hun uitdagingen.
 • Probleemoplossend vermogen: Het kunnen identificeren van problemen en het vinden van passende oplossingen en interventies.
 • Samenwerking: Samenwerken met collega's, andere professionals en organisaties om gezamenlijke doelen te bereiken.
 • Maatschappelijk bewustzijn: Inzicht hebben in sociaal-maatschappelijke vraagstukken en sociale rechtvaardigheid bevorderen.
 • Advocacy: Het opkomen voor de rechten en belangen van cliënten en hen ondersteunen bij het verkrijgen van de benodigde hulp en voorzieningen.
 • Professionele ethiek: Het handelen volgens de ethische normen en waarden van het sociaal werk.

Met wie werkt een sociaal werker samen?

Een sociaal werker werkt samen met verschillende professionals en organisaties om cliënten te ondersteunen en te begeleiden, waaronder:

 • Maatschappelijk werkers: Samenwerking met andere sociaal werkers voor casemanagement en aanvullende expertise.
 • Gezondheidszorgprofessionals: Werken met medische professionals om de algehele gezondheid en het welzijn van cliënten te verbeteren.
 • Onderwijsinstellingen: Samenwerking met scholen en leraren om ondersteuning te bieden aan kwetsbare kinderen en jongeren.
 • Maatschappelijke organisaties: Werken met non-profitorganisaties en vrijwilligers om sociale diensten en programma's te coördineren.
 • Overheidsinstanties: Samenwerking met overheidsorganisaties om sociale voorzieningen en ondersteuningstoepassingen te faciliteren.

Hoe word ik een sociaal werker?

Om sociaal werker te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Voltooi een relevante opleiding: Je moet een opleiding volgen in sociaal werk, maatschappelijk werk, of een vergelijkbare studierichting.
 • Praktijkervaring opdoen: Het verkrijgen van praktische ervaring door stages of werkervaring in het werkveld.
 • Certificering/licenties: Afhankelijk van het land en de regio waar je werkt, moet je mogelijk bepaalde certificeringen of licenties behalen om als sociaal werker te kunnen werken.
 • Blijf jezelf ontwikkelen: Sociaal werkers moeten hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen door middel van bijscholing en training.
 • Zoek een baan in sociaal werk: Solliciteer naar vacatures bij sociale diensten, maatschappelijke organisaties, zorginstellingen, scholen, gemeenten of andere relevante werkgevers.

Wat is het salaris van een sociaal werker?

Het salaris van een sociaal werker kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals ervaring, opleidingsniveau, locatie, type werkgever en specialisatie.

Voor een startende sociaal werker met weinig ervaring kan het salaris liggen tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand.

Voor sociaal werkers met enkele jaren ervaring en verantwoordelijkheid voor caseloads, kan het salaris variëren van €3.500 tot €5.000 bruto per maand.

Voor zeer ervaren sociaal werkers, met leidinggevende rollen binnen sociale organisaties of gespecialiseerde kennis, kan het salaris hoger zijn en variëren van €5.000 tot €8.000 bruto per maand of meer.

Het salarisniveau kan ook worden beïnvloed door de vraag naar sociaal werkers, het werkveld en de beschikbaarheid van overheidsfinanciering.

Vacatures sociaal werker

Er is altijd vraag naar sociaal werkers. Bekijk hieronder de beschikbare vacatures in jouw regio en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jou als sociaal werker.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert