211.319 vacatures

Wat doet een commercieel medewerker binnendienst

Wat is een commercieel medewerker binnendienst?

Een commercieel medewerker binnendienst is iemand die op een kantoor op de Sales afdeling werkt. Je probeert als commercieel medewerker producten aan nieuwe of bestaande klanten te verkopen en/of je adviseert klanten. Je werkt in een team met andere verkoopmedewerkers. Vaak verkoopt een commercieel medewerker binnendienst zijn producten via de telefoon en houdt contact via de mail. Nadat een product of dienst verkocht is, moet je ook de administratieve kant daarvan afhandelen. Je stelt offertes op en zorgt dat de producten op tijd geleverd worden. Je bent het aanspreekpunt voor klanten die vragen hebben over bestellingen. Je onderhoudt ook de relaties met klanten en leveranciers en controleert of bestelde producten of diensten op tijd geleverd zijn, of de klant tevreden is en wat eventueel verbeterd kan worden. Er worden afspraken met leveranciers gemaakt over leveringen en er worden dossiers over klanten bijgehouden.

Verder maak je informatiebrochures over de producten of diensten en je onderneemt ook marketingactiviteiten. Je houdt alle informatie bij over de voorraad, producten en levering bij in een systeem of dossier en je controleert bestellingen na. Eventueel moet, in overleg met een leidinggevende, de voorraad bijgehouden worden. Een commercieel medewerker binnendienst werkt nauw samen met zijn leidinggevende en de commerciële medewerker buitendienst. Tijdens overleggen die regelmatig plaatsvinden wordt besproken hoe het gaat met de verkoop, klantrelaties en het management. Je houdt ook de omzet in de regio bij en kijkt hoe deze verhoogd kan worden. Je bent verantwoordelijk voor naleving van de kwaliteitsregels die door het bedrijf opgesteld zijn.

Een commercieel medewerker binnendienst heeft een commerciële instelling en een overtuigende kracht. Je bent communicatief vaardig en je moet jezelf en je producten goed kunnen presenteren.  Je bent een teamplayer en kunt je commerciële kennis delen met je collega’s. Je spreekt goed ABN en Engels, soms wordt ook gevraagd naar goede beheersing van de Franse en Duitse taal. Je beschikt over organisatorische vaardigheden en je kunt snel en vaardig problemen oplossen. De bestellingen worden gelijk ingevoerd in een systeem op de computer en in dit systeem worden ook veel andere activiteiten uitgevoerd. Technische kennis en goede omgang met computers is dus een vereiste.

Hoe word ik een commercieel medewerker binnendienst?

Om commercieel medewerker binnendienst te worden is er meestal een MBO-opleiding in de commerciële richting vereist. Sommige bedrijven vragen hierbij werk- en denkniveau op HBO-niveau, vaak opgedaan door werkervaring. Ook is het mogelijk dat bedrijven een HBO-opleiding eisen. Er moet ook een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal zijn, spreken en schrijven. Als je daarbij Frans en Duits spreekt en schrijft is dit voordelig. Wanneer je bent aangenomen, is het vaak zo dat je een interne cursus moet volgen, om principes van het bedrijf te leren kennen, te leren werken met hun computersysteem en alles te leren over hun producten en/of diensten.
Er zijn altijd commerciële medewerkers nodig, omdat bedrijven altijd producten en/of diensten moet blijven verkopen. Als doorgroeimogelijkheid is het mogelijk dat je leidinggevende van een team wordt of een commercieel medewerker buitendienst wordt. Je krijgt hierbij meer verantwoordelijkheid.

Vacatures commercieel medewerker binnendienst

Hieronder kun je je postcode invoeren en zien welk aanbod er in jouw regio is >>>

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert