239.006 vacatures

Wat doet een data-analist?

Wat is een data-analist?

Een data-analist is een professional die gespecialiseerd is in het analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden data. Data-analisten gebruiken technische vaardigheden en analytisch inzicht om waardevolle inzichten te verkrijgen uit complexe datasets. Ze spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van zakelijke besluitvorming en het identificeren van trends, patronen en kansen op basis van gegevens.

Wat zijn de competenties van een data-analist?

Een data-analist moet over verschillende competenties beschikken om effectief en zorgvuldig te kunnen werken:

 • Data-analyse: Data-analisten moeten bedreven zijn in het toepassen van statistische methoden en data mining-technieken om gegevens te analyseren en betekenisvolle inzichten te verkrijgen.
 • Programmering en databasebeheer: Het beheersen van programmeertalen zoals Python, R of SQL en kennis hebben van databasebeheersystemen om gegevens te manipuleren en te beheren.
 • Data-visualisatie: Het vermogen om gegevens visueel te presenteren door middel van grafieken, diagrammen en dashboards om complexe informatie begrijpelijk te maken voor belanghebbenden.
 • Zakelijk inzicht: Een goed begrip van de zakelijke doelstellingen om datagedreven oplossingen te bieden die aansluiten bij de behoeften van het bedrijf.
 • Probleemoplossing: Het vermogen om complexe vraagstukken te analyseren, problemen te identificeren en creatieve oplossingen te vinden op basis van data.
 • Communicatieve vaardigheden: Effectief kunnen communiceren en rapporteren van analyse-uitkomsten aan niet-technische belanghebbenden.

Met wie werkt een data-analist samen?

Een data-analist werkt samen met verschillende professionals binnen een organisatie, waaronder:

 • Datawetenschappers: Samenwerking met datawetenschappers bij complexe analyseprojecten en het ontwikkelen van geavanceerde modellen.
 • Business analisten: Het uitwisselen van inzichten en bevindingen om de strategische besluitvorming te ondersteunen.
 • IT-teams: Samenwerking met IT-professionals om gegevens op te halen, op te schonen en op te slaan voor analyse.
 • Management: Het presenteren van analyses en het adviseren van het management over datagestuurde kansen en uitdagingen.
 • Marketingteams: Samenwerking met marketingteams om klantgedrag te begrijpen en marketingcampagnes te optimaliseren.

Hoe word ik een data-analist?

Om een data-analist te worden, moet je de volgende stappen volgen:

 • Volg een relevante opleiding: Voltooi een opleiding in data-analyse, statistiek, informatica of een gerelateerd vakgebied.
 • Verwerf technische vaardigheden: Ontwikkel vaardigheden in data-analysetools, programmeren, statistische analyse en data-visualisatie.
 • Praktische ervaring opdoen: Doe praktische ervaring op door middel van stages, projecten of werk in data-analyse.
 • Blijf leren: Houd je kennis op het gebied van data-analyse up-to-date door het volgen van trainingen en cursussen.
 • Werk aan communicatieve vaardigheden: Verbeter je communicatieve vaardigheden om analyses en inzichten effectief te kunnen presenteren.

Wat is het salaris van een data-analist?

Het salaris van een data-analist kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals ervaring, opleidingsniveau, locatie, type werkgever en specialisatie. 

Voor een startende data-analist met beperkte ervaring kan het salaris liggen tussen de €2.500 en €3.500 bruto per maand.

Voor data-analisten met enkele jaren ervaring en verantwoordelijkheid voor projecten, kan het salaris variëren van €3.500 tot €5.000 bruto per maand.

Voor zeer ervaren data-analisten, met veel expertise en leiderschapsrollen binnen een organisatie, of werkzaam als zelfstandig consultant, kan het salaris hoger zijn en variëren van €5.000 tot €8.000 bruto per maand of meer.

De salarissen kunnen ook verschillen tussen data-analisten in loondienst en zelfstandige consultants. Bovendien kunnen regionale verschillen en economische omstandigheden van invloed zijn op het salarisniveau.

Vacatures data-analist

Er is altijd vraag naar data-analisten. Bekijk hieronder de beschikbare vacatures in jouw regio en ontdek welke mogelijkheden er zijn voor jou als data-analist.

Wil je meteen de nieuwste vacatures zien?

Maak een Jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures in je mailbox

Jobalert aanvragen
Hoe werkt het? Joof Jobalert